01-06-2023 Beelden- en schilderijenexpositie atelier Jetzes

Van 1 juni tot en met 30 augustus 2023 exposeerde Atelier Jetzes uit Ouderkerk aan den IJssel met beelden én schilderijen van een aantal cursisten in het Cultuurhuis.

 

Wie zelf ook wil kennismaken met beeldhouwen of schilderen kan terecht op dinsdag- en woensdagochtend, en dinsdag-, woensdag- en donderdagavond in De Drie Maenen in Ouderkerk aan den IJssel.

 

 

01-03-2023 Gezamenlijke schilderijenexpositie Loes Ouwehand en Toos van der Leeden-Tuinenburg

Toos van der Leeden-Tuinenburg:

Als lid van “Vrouwen van Nu” in Krimpen a/d Lek heb ik in het verleden verschillende cursussen gevolgd. In 1997 startte de cursus aquareltechniek o.l.v. kunstenares Andrea van Houten. Dat die cursus mij zo’n leuke hobby zou opleveren was voor mij een verrassing. Ik schilder nog steeds bij Andrea. In het begin maakte ik aquarellen, maar ik ben al snel overgestapt naar schilderen met acrylverf.

 

Loes Ouwehand:

Vanaf 1979 tot 2005 heb ik in Krimpen a/d Lek gewoond en was ik lid van de “Plattelandsvrouwenvereniging”.

Er werd toen een cursus aquarelleren aangeboden door de bekende kunstenaar Andrea van Houten uit Capelle a/d IJssel. Ik had hiervoor nog nooit geschilderd en zij heeft mij geïnspireerd om te schilderen Sindsdien kom ik nog met twee soms drie andere cursisten elke donderdagmorgen, voornamelijk in de winter, bij haar thuis om te schilderen. Met haar adviezen en meedenken begeleidt zij ons als geen ander. Ik schilder voornamelijk met acrylverf en zo nu en dan een uitschieter met olieverf.

De schilderijen die ik momenteel exposeer zijn met acrylverf gemaakt.

 

Deze exposities waren in de maanden maart, april en mei 2023 te bezichtigen in het Cultuurhuis.

 

01-03-2023 Beeldenexpositie Marianne Roth

Marianne Roth (1958), wonend in Nieuwerkerk a/d IJssel, volgde eind 2005 een cursus bij Vera Maquire,

waarbij zij kennismaakte met verschillende technieken om van klei een beeld te vormen.

Boetseren viel daarbij zo in de smaak dat zij daar thuis verder mee aan de slag is gegaan.

De beelden van Marianne zijn figuratief en worden gekenmerkt door vloeiende lijnen

en ronde vormen. Zij werkt met fijne en grove chamotte klei die op minimaal 1000 graden

wordt gebakken zodat de beelden ook buiten kunnen staan. Het op kleur brengen gebeurt

met pigmenten, oxides, acrylverf en glazuur.

Bij het aanbrengen van de sokkel, een mooie steen of ruw stuk hout, schuilt de uitdaging

in het creëren van een mooie compositie in vorm en kleur, waarbij contrast in materialen

een extra dimensie aan het geheel geeft.

“Boetseren is voor mij een manier om te ontspannen, mijn hoofd leeg te maken, net

zoals buiten zijn in de natuur, waar ik weer inspiratie vind voor mijn beelden.”

Voor een impressie van de beelden van Marianne zie: www.creamare.nl.

 

Deze expositie was in de maanden maart, april en mei 2023 te bezichtigen in het Cultuurhuis.

 

01-01-2023 Sculpturen expositie Nell Boerma

De onderwerpen van Nell Boerma’s creaties weerspiegelen haar interesse van het moment. Vaak is het een vorm uit de natuur, een ervaring opgedaan in haar omgeving of een gebeuren dichtbij of veraf. Nell heeft de liefde voor vormen en kleuren meegekregen in haar jeugd. Als docent heeft ze dit onder de aandacht gebracht van haar leerlingen en zo brengt ze het nu weer over naar de vele cursisten die het beeldhouwen onder de knie willen krijgen. Deze expositie was in januari en februari 2023 te bezichtigen in het Cultuurhuis.

 

 

01-01-2023 Schilderijen expositie Nanny Boer-Boutkan

Nanny Boer-Boutkan exposeerde in de maanden januari en februari 2023 in het Cultuurhuis. Al van jongs af aan heeft tekenen en knutselen haar interesse. Ze is jaren geleden begonnen met aquarelleren en is daarna met acrylverf gaan schilderen. Ze haalt haar inspiratie uit de natuur en haar vele reizen. Ze schildert realistisch zowel als abstract.

 

 

01-12-2022 Schilderijen expositie Angelique Dasberg

Angelique Dasberg exposeerde met haar schilderijen gedurende november en december 2022 in het Cultuurhuis.

 

Angelique stelt zich graag voor: "Ik ben Angelique Dasberg en ik ben een leuke meid van 40 jaar. Ik woon al 10 jaar op De Uitkijk. Ik heb het naar mijn zin daar. Ik heb een beperking.

 

Mijn hobby's zijn schilderen, tekenen, pompoenen maken, knutselen, van alles wat. Ik werk ook nog in de linnenkamer in Crimpenersteijn al 22 jaar. Veel plezier met het kijken van de schilderijen, kopen kan ook.

Groetjes Angelique."

 

 

01-12-2022 Beeldexpositie Crescendo

 

In 2020 bestond muziekvereniging Crescendo 120 jaar. Hiermee is Crescendo een van de oudste verenigingen uit de omgeving.

Om 120 jaar in beeld te brengen hebben we in 2020 het verhaal van crescendo samengevat in een expositie. Helaas kwam in 2020 al snel corona en konden we het feest niet afmaken. Dat gaan we dit jaar nu goed inhalen met deze expositie en ons Jubileumconcert.

 

De expositie bestaat uit 6 panelen en een aantal mooie historische stukken uit het verleden. De 6 panelen brengen het historische verhaal, maar ook zeker de sfeer en het gevoel van de vereniging in beeld. Elke divisie heeft daarnaast ook haar eigen verhaal.

De vereniging telt drie divisies: het Jeugd- en Opleidingsorkest, de Drumfanfare en het Symfonisch Blaasorkest.

De vereniging staat bekend om haar mooie concerten in de regio, denk bijvoorbeeld aan het concert met Lee Towers of de vele geslaagde taptoes. Het jubileumconcert van het Symfonisch Blaasorkest (SBO) wordt dan ook weer een hoogte punt en vindt plaats op 26 november 2022. Muziek maken is het mooist wanneer je het actief kunt delen met veel betrokkenen en publiek.

Daarom speelde het SBO tijdens dit “Groots Promconcert” niet alleen, maar werd het orkest uitgebreid met een voltallige band, projectkoor en Trijntje Oosterhuis!

 

Deze expositie was te bezichtigen in de maanden november en december 2022.

 

 

01-09-2022 Schilderijen expositie Piet van der Velden

Van spatten naar spuiten.


Autodidact Piet van der Velden is geboren op 30 november 1947. Hij is begonnen met tekenen en het inkleuren (spatten) van deze tekeningen met ecoline, maar vond de kleuren te flets.
Vanaf 1993 is hij bezig met het maken van graffiti schilderijen, eerst op papier daarna op linnen. Hij is van zijn tekeningen mallen gaan uitsnijden, soms wel 3 of 4 mallen voor één figuur. Na het tekenen van het figuur is het uitsnijden van de sjablonen een kunst op zich. Een van de leukste dingen van het gebruiken van een spuitbus is, bij het schudden van de bus, het geluid van het knikkertje. Ook muziek speelt een belangrijke rol, zonder Rock & Roll of een goeie blues aan de oren gaat het niet lukken.


In de maanden september en oktober 2022 waren zijn schilderijen te zien in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.

 

 

01-09-2022 Schilderijen expositie Janke Deelman

Janke Deelman (uit Krimpen aan de Lek, lid van de Krimpener Kunstwaard) exposeerde met een deel van haar kleine collages en schilderwerk gedurende september en oktober 2022 in de vitrines van het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek. Janke’s werk is zeer gevarieerd. Ze begon ooit met zeer realistisch schilderen, ieder haartje (in haar honden schilderijen bijvoorbeeld) op z’n plek. Tijdens haar lesperiode zijn er al pogingen ondernomen om haar losser te laten werken. Dankzij stug doorzetten is het haar eindelijk gelukt; ook door andere technieken. Een aantal jaren geleden ontdekte Janke het printen op een gelatine plaat, met name dat heeft haar manier van werken totaal op z’n kop gezet. Het kleurrijke in haar werk is gebleven. Men zegt dat die hang naar felle kleuren te maken heeft met haar jeugd in Liberia, Afrika.

 

01-06-2022 Foto-expositie van Fotogroep Krimpen

Fotogroep Krimpen hield van 4 juni t/m 29 augustus 2022 een foto-expositie in het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek.

"Het was de doelstelling van oprichter Cees Kol -elf jaar geleden- om een laagdrempelige fotogroep te vormen", verklaart Henk van der Waal namens de Fotogroep. "Helaas is Cees Kol in 2016 overleden, maar FGK is doorgegaan en bij de leden leeft zijn gedachtegoed nog steeds voort.

Een jaarlijks doel is om een expositie te organiseren in Krimpen aan den IJssel of in de regio om de leden de kans te geven hun mooiste foto te tonen aan het publiek. Tevens willen we hiermee bekendheid geven aan de FGK."

Bij dit alles blijft ons motto: “Niets moet, alles mag”.

Op de website van de FGK (www.fotogroepkrimpen.nl ) zijn van de diverse activiteiten selecties van de foto’s te zien en presentatie te bekijken.

 

01-06-2022 Sieraden- en tassenexpositie van Irma Holt

Vanaf juni tot en met augustus 2022 exposeerde Irma Holt haar zelfgemaakte sieraden en tassen in de vitrinekasten van het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.

Het thema van deze expositie was ‘de kunst van recycling’.

“Mijn naam is Irma Holt en ben woonachtig in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Al jaren schilder ik en daarnaast maak ik sieraden en tassen waarvan een klein gedeelte te zien was in de vitrinekasten.

In deze consumptiemaatschappij worden heel veel spullen weggegooid. Een deel van deze materialen gebruik ik om sieraden en tassen mee te maken zoals fietsbanden, koffiecups en leer. Het resultaat was in het Cultuurhuis te zien”, aldus Irma.

Op haar website, http://irmaholt.nl/, vind je een overzicht van haar werk.

De expositie was tot en met augustus te zien in de vitrinekasten van het Cultuurhuis.

 

01-04-2022 Hoedenexpositie van Anita Barth

Voor deze lente expositie heeft Anita Barth diverse luchtige hoeden gemaakt op basis van plantaardige materialen.

De kleuren en vormen doen denken aan het voorjaar en hebben een knipoog naar de eerste helft van de vorige eeuw.

Voor de creatievelingen is het mogelijk om op afspraak zelf een hoed te komen maken tijdens een workshop in het sfeervolle tuinatelier aan de Schuwacht in Lekkerkerk.
Voor meer informatie: Schuwacht 108 te Lekkerkerk - Info@studiobarth.nl


De hoeden waren in de maanden april en mei 2022 in de vitrinekasten van het Cultuurhuis te bewonderen.

 

01-04-2022 Sieraden- en Schilderijenexpositie van Zwanette Mariken

“Een paar jaar op de Design Academy in Eindhoven (1988-1990) en een opleiding daarna aan de Vakschool voor goudsmeden

(1991-1996) maakt dat ik zonder moeite schilderen en het maken van sieraden kan combineren.
Bij beide disciplines zijn bloemen meestal het onderwerp, al komen in de schilderijen ook portretten en landschappen aan bod.
Sierlijke lijnen, kleuren en het spel van licht en donker in een onderwerp is iets wat mij nooit verveelt.
Dat is in mijn schilderijen goed te zien. Bij mijn sieraden werk ik veel met matte oppervlaktes zodat de bloemvormen beter in detail te zien zijn. De gepolijste delen, kleine gouden accenten of kleurige edelstenen zorgen voor meer diepte en speelsheid in het ontwerp”, aldus Zwanette.


Voor meer informatie: www.zwanette-mariken.nl.

 

Deze expositie was in april en mei 2022 in het Cultuurhuis te bewonderen!

 

01-02-2022 Schilderijenexpositie Jan-Albert Ernsten

Gedurende de maanden februari en maart 2022 exposeerde amateur kunstenaar Jan-Albert Ernsten in het cultuurhuis van Krimpen aan de Lek. Hij maakt expressieve olieverf schilderijen van bekende en onbekende mensen, jong en oud, kleurrijk en in krachtig zwart-wit. De emoties spatten van het doek.

Als kind tekende Jan-Albert Ernsten al graag en veel. Hij zag hoe zijn vader veel plezier beleefde aan het schilderen met olieverf. Toch duurde het tot 2009 totdat hij zelf een teken / schildercursus bij de Kubus in Lelystad ging volgen. Eerst schilderde Ernsten met acrylverf, maar al snel ontdekte hij dat hij letterlijk en figuurlijk beter uit de verf kwam met olieverf. In zijn dagelijks werk binnen de jeugdzorg wordt hij geconfronteerd met veel emoties. Door te schilderen blijft hij in balans, het is de brug naar rust en ontspanning. Het overkoepelende thema van zijn werk is de menselijke emotie in al zijn facetten. Hij schildert mensen zoals ze zijn: mooi, lelijk, blij, verdrietig, uitbundig of ingetogen. Jan-Albert schildert graag ontwapenende kinderkoppies, verweerde gezichten met een levensverhaal of portretten van helden uit de popmuziek. Door het volgen van schilderlessen en workshops blijft Ernsten zich ontwikkelen in het treffen van emoties op het doek en krijgt hij steeds meer een eigen karakteristieke stijl.
Op de website www.ap-arts.nl vind je een overzicht van zijn werk. Via de contactpagina van zijn website kun je makkelijk met hem in contact komen. De schilderijen die in het Cultuurhuis hangen zijn ook te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Esperanza Bolivia ( www.esperanza-bolivia.nl).
 

 

01-02-2022 Keramiekexpositie Petra de Jong

In de maanden februari en maart 2022 exposeerde keramiste Petra de Jong van K(l)eigoed-keramiek haar kustwerken in de vitrinekasten van het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.

“Klei is mijn passie. Voor zover ik mij kan herinneren ben ik al mijn hele leven bezig met klei. Heel jong was ik al bezig met het maken van mensfiguren en gezichten. Nu maak ik onder andere organische vormen waarin die mensfiguren weer terugkomen.

De vormen, die ik opbouw uit stukjes klei, komen recht uit mijn hart. Het draaien achter de schijf, wat ik lang gedaan heb, doe ik nu niet meer zoveel. Voor de winkel maak ik ook allerlei kleine dingen zoals aparte bekers, waxinelichtjes, blaadjes, vlinders en abstracte figuren. Naast het produceren van eigen werk houd ik mij ook bezig met cursussen en workshops in mijn eigen atelier. Daarbij komt mijn oude beroep van leerkracht goed van pas”, aldus Petra de Jong.

 

kleigoed keramiek – petra de jong | keramist.

 

01-11-2021 Foto-expositie Jaap Burggraaf

Jaap Burggraaf exposeerde zijn foto's, met als thema ‘Straatfotografie’, in november en december 2021 in het Cultuurhuis.

Jaap Burggraaf is een fotograaf uit Lekkerkerk. Hij is al op vrij jonge leeftijd begonnen met schilderen en fotograferen. Door werkzaamheden en gezin is het altijd wat op de achtergrond gebleven. Na zijn verhuizing van Krimpen aan den IJssel naar Lekkerkerk is hij teken- en schilderlessen gaan volgen bij Jan Neef, een bekende kunstenaar uit Lekkerkerk. Later is zijn belangstelling toch steeds meer verschoven richting de fotografie. Hij heeft een fotografie opleiding gevolgd bij SKVR in Rotterdam.

Hij houdt zich vooral bezig met portret-, reis- en straatfotografie. Hij heeft heel veel reizen gemaakt in zowel Europa als Azië. Zijn vroegere werk als therapeut in Chinese geneeskunde heeft hem vele malen naar China gebracht. Hij heeft hier niet alleen gestudeerd maar ook dit land lopend en met openbaar vervoer van noord naar zuid en van oost naar west doorkruist. Op die manier is hij vaak in contact gekomen met de vele minderheden die China rijk is. Deze minderheden hebben vaak een sterk ontwikkelde eigen cultuur welke zich uit door een eigen taal, religie, kleding en architectuur. In 2019 is hij voor de eerste keer met openbaar vervoer en een daar gehuurde motorfiets door Noord-Vietnam getrokken. Ook hier vindt men deze zelfde minderheden met hun eigen cultuur. Deze expositie heeft als thema straatfotografie. Er zijn foto's te zien uit Azië, maar ook uit Europa, vooral uit Engeland en Ierland. Vanwege de beperkte reismogelijkheden heeft hij de laatste tijd ook foto's gemaakt van de Krimpenerwaard wat ook een onderwerp is welke zeer de moeite waard is.

De expositie vormde een leuk contrast met de foto's die buiten op de schutting van Bouwbedrijf van Schijndel zijn te zien 9waren) en ook van hem zijn. Deze hebben de omgeving van Krimpen aan de Lek als onderwerp.

 

01-11-2021 Expositie Ria van Meijeren

Ria van Meijeren exposeerde in november en december 2021 haar papier-maché beelden en houten kettingen in de vitrinekasten van het Cultuurhuis van Krimpen aan de Lek.

De getoonde collectie bestaat uit dikke dames, engelen, vogels en vissen, en een aantal houten kettingen op leren koord en soms verwerkt met fietsband.

Ria van Meijeren is in 1987 begonnen met schilderen, en heeft zich ook nog in keramiek handvormen en portret en model boetseren bekwaamd en in later stadium in met papier-maché.

Op haar website www.riavanmeijeren.nl kunt u de kunstcollectie bekijken. Voor meer informatie kunt u haar ook bellen op het nummer 06-23521584.

 

01-09-2021 Expositie ‘Vogels’ van Annemiek Bouwman

Annemiek Bouwman exposeerde in september en oktober 2021 haar schilderijen, met als thema 'Vogels’ in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.

 

Hieronder een introductie:


“Even voorstellen; Hallo, ik ben Annemiek Bouwman-Konijnenburg. Graag laat ik je mijn schilderijen serie Vogels zien. Al van jongs af aan houd ik van tekenen en schilderen. Ik ben opgeleid tot kunstzinnig therapeut, waarin het boetseren, tekenen en schilderen centraal staan. Ook heb ik schildercursussen gevolgd om te leren werken met acrylverf.
Kunst kent vele uitingsvormen, eigenlijk zoveel als er mensen zijn. Ieder mens heeft de mogelijkheid iets te creëren wat eerst nog niet bestond; ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Mijn schilderwerk is abstract en figuratief en ik gebruik veel kleur, daar word ik blij van! Ik houd van het gebruik van complementaire kleuren, waardoor er een bepaalde spanning in een schilderij ontstaat. De laatste paar jaar heb ik gewerkt aan de serie Vogels. Op een keer kwam er een reiger uit de bewegingen en kleuren op het doek tevoorschijn en sindsdien kan ik niet meer stoppen met het schilderen van vogels. De elegantie, kleurenpracht en verscheidenheid vind ik heel inspirerend. Elke vogel draagt een eigen kwaliteit in zich; de stilte van de reiger, de schoonheid van de zwaan en de ooievaar die nieuw leven brengt…
De kleine vogeltjes zijn ook te zien en te koop in de gezellige woonwinkel van Nana Groen Wonen in Bergambacht.”


Naast de schilderijen, die te koop zijn, zijn er ook wenskaarten van haar schilderijen beschikbaar in het Cultuurhuis.

Een deel van de opbrengst van de schilderijen en wenskaarten doneert zij aan KWF voor borstkankeronderzoek.
Deze expositie was tot eind oktober 2021 in het Cultuurhuis te bewonderen. 

 

01-09-2021 Expositie Glaswerk Elly ter Heurne

Elly ter Heurne exposeerde in september en oktober 2021 haar glaswerk in de vitrinekasten van het Cultuurhuis.

Haar werk is divers en bestaat uit staande objecten, zowel figuratief als abstract en uit allerlei onderwerpen, zoals bijvoorbeeld schalen en wandobjecten.

Deze techniek heet GLASFUSING; nadat het ontwerp uit glas is gesneden/gezaagd, wordt het gestookt in een speciaal daarvoor bestemde glasoven en smelt het glas aan en op elkaar.

Zij is sinds 2007 lid van de Kunstkring Capelle en sindsdien exposeert zij en staat zij tevens op verschillende kunstmarkten.

"Glas is mijn passie", zegt ze, "de prachtige kleuren blijven mij fascineren en dagen mij weer steeds uit om mooie ontwerpen te maken en uit te voeren in glas."

Elly geeft ook workshops, de flyer met informatie is aanwezig bij de receptie van het Cultuurhuis. Voor meer informatie kijk op www.ellyterheurne.nl of mail haar via: ellyterheurne@ziggo.nl.

 

Deze expositie was tot eind oktober 2021 in het Cultuurhuis te bewonderen.

 

03-06-2021 Expositie Mariet van Vliet

Mariet van Vliet exposeerde vanaf juni 2021 haar schilderijen in het Cultuurhuis.

‘Naast het beeldhouwen hou ik mij ook bezig met schilderen. Ik heb schilderles gehad van Ina Verkaik en Bert Vernooij en ben nu zelf verder gegaan.

Mijn schilderijen zijn kleurrijk, meestal abstract en soms ook wel met een figuratieve uitstap.

Ik laat mij inspireren door verschillende kunstenaars en wat ik zoal waarneem. Zo werk ik naar een eigen stijl toe.

Het leukst vind ik het werken met acrylverf en door het verven laag op laag krijg je levendige verrassende effecten’, aldus Mariet.

 

Tot en met eind augustus 2021 waren haar schilderijen te bewonderen aan de expositiewand van het Cultuurhuis.

 

01-12-2020 Beeldenexpositie van Adry Knuistingh Neven.

Adry Knuistingh Neven exposeerde haar beelden in het Cultuurhuis.

“Jaren geleden heb ik enige tijd schilderles gehad. Na een periode, waarin ik deze hobby niet meer uitoefende, maakte ik kennis met het werk van Piet van der Velden, beeldhouwer in Lekkerkerk (www.beeldenatelierpierre.nl). Hij gaf toentertijd een openbare workshop in de Loet.
Het beeldhouwen vanuit een ruwe blok steen leek mij een machtige uitdaging en sinds die tijd heb ik regelmatig les bij Piet gevolgd.
Ik werk vooral met speksteen en albast waarin, zoals de docent het vaak uitdrukt, het uiteindelijke beeld al besloten ligt. De fase na de afwerking is altijd het meest imponerend. Tijdens het polijsten is het altijd prachtig om alleen al de kleur en structuur van de steen te aanschouwen.
De onderwerpen wisselen; vaak is het een vogel of een hoofd en soms is het abstract, waar een ieder mogelijk iets in kan herkennen. Maar uiteindelijk is alleen de emotie belangrijk”, aldus Adry.

 

Benieuwd naar haar beelden? Tot en met eind augustus 2021 zijn ze te bewonderen in de vitrinekasten van het Cultuurhuis.

 

03-11-2020 Reizende expositie ‘Krimpenerwaard’

De reizende expositie ‘Krimpenerwaard - in de voetsporen van Otto Dicke’ door Marco Bakker

was van 3 november t/m 31 december 2020 te zien in het Cultuurhuis.

 

Data en locaties van de reizende expositie vind u op: https://aspectusaurei.nl/agenda.html

 

Voor meer info via Facebook klik hier

 

Voor de virtuele opening op 1 Juli jl.  door burgemeester Roel Cazemier klik hier

 

 

01-09-2020 Foto-expositie van fotoclub AFO - ‘de Krimpenerwaard’

In de maand september en oktober 2020 exposeerde fotoclub AFO in het Cultuurhuis. Het thema van deze expositie was: ‘de Krimpenerwaard’.

Dit thema liet zien welke mooie plekjes er lokaal allemaal te bewonderen zijn.


AFO staat voor Amateur Fotoclub Ouderkerk aan de IJssel en is gevestigd in een eigen clubgebouw in Ouderkerk aan den IJssel.
Op 13 december 1978 vond de oprichting plaats; waarna men nog steeds elke woensdagavond bijeenkomt.
Deze avonden zijn opgesplitst in een fotocafé, waarin er onder het genot van een kopje koffie allerlei informatie wordt uitgewisseld, én programma-avonden, waar praktische en theoretische workshops elkaar afwisselen.
Eenmaal per maand is er een ‘foto-uitje’, meerdere malen per jaar vindt er een expositie plaats en elk kwartaal wordt er een fotowedstrijd uitgeschreven, waarin de leden enthousiast naar de 1ste plaats dingen.
Er is een brede belangstelling op diverse onderdelen van de fotografie zoals o.a. portret-, landschap-, architectuur-, macro- en natuurfotografie.
Kortom een afwisselend en een stimulerend programma voor de starters en doorgewinterde fotograaf.


Ook worden er digitale challenges uitgeschreven die op facebookpagina www.facebook.com/groups/AFOfotogroep  te bewonderen zijn.

 

 

07-08-2020 Expositie Mariet van Vliet

Beeldenexpositie van Mariet van Vliet.

Mariet van Vliet exposeerde van augustus tot en met oktober 2020 haar beelden in het Cultuurhuis.

 

Na een periode van schilderen is zij enkele jaren geleden begonnen met beeldhouwlessen bij Piet van der Velden (www.beeldenatelierpierre.nl) in Lekkerkerk; en doet dat nog steeds met plezier.

 

“Het leuke van beeldhouwen, is dat je uitgaat van een ruwe steen en kijkt wat dat oproept. Ik zie bij het bewerken van de steen vanzelf waar het op uitkomt; soms een dier, een gestalte of iets abstracts. Het ultieme moment is als het werkstuk wordt gepolijst en de kleur, butsen en breuklijnen tevoorschijn komen; de schoonheid van de steen die haar eigen verhaal vertelt”, aldus Mariet.

 

Haar beelden waren te bewonderen in de vitrinekasten van het Cultuurhuis.

 

09-07-2020 Expositie van Marri van der Spek – ‘Prints’

In de maanden juli en augustus 2020 exposeerde Marri van der Spek met haar met de hand gemaakte ‘prints’.

Marri heeft vele jaren lessen gevolgd aan de vrije academie in Rotterdam in tekenen en schilderen. Daarna en met veel plezier jaren lessen gevolgd bij Ina Verkaik in beeldhouwen.

Marri is later ook nog bezig geweest met ruimtelijk werk.

 

Marri heeft met haar beelden aan diverse exposities meegedaan.

In 2015 dong ze mee naar de Kunstprijs La Lecq en werd daarbij tweede.

En vorig jaar werd zij de winnaar van de La Lecq Kunstprijs 2019.

Ruimtelijk werk. Het thema was Grid-Onder Constructie.

Haar ruimtelijk werk bestond o.a. uit schalen gemaakt van papier maché die beplakt waren met afgekeurde gescheurde prints en opgehangen aan een grote boom met als titel ‘Het vrolijke dekselse bouwsel’.

In juni 2017 waren haar beelden ook al in de vitrines van het Cultuurhuis te bewonderen.

 

 

01-02-2020 Expositie van Alexander Marijke - 'Kunst komt uit het afvoerputje van de ziel'

Vanaf februari 2020 exposeerde Alexander Marijke met zijn schilderijen in het Cultuurhuis, met als thema: ‘Kunst komt uit het afvoerputje van de ziel‘.
In de zomer van 2019 kwam Alexander Marijke in aanraking met het Activeringcentrum de Buurtschuur in Lekkerkerk. Daar kreeg hij schilderles van Ina Verkaik van Atelier Lokaal. Deze, voor het eerst in zijn leven, gevolgde schilderlessen waren een doorbraak in zijn werk geweest en is hij gekomen van iemand die van 17 jaar alleen thuis, in isolement, abstract schilderde naar iemand die een expositie geeft in het Cultuurhuis. Zijn werk was tot eind maart 2020 te zien in het Cultuurhuis. Maandag 24 februari om 11.00 uur vondt de opening van deze expositie plaats.

01-12-2019 Expositie van Sandra van der Ham - 'SHE'

In december 2019 en januari 2020 exposeerde Sandra van der Ham met schilderijen en beelden in het Cultuurhuis:


“Ik ben Sandra vd Ham van Atelier Sansart. Voor de expositie 'SHE' heb ik schilderijen en beelden gemaakt met als thema de vrouw.
Afgelopen 3 jaar heb ik voornamelijk portretten van vrouwen geschilderd. Voor mijn schilderijen gebruik ik acrylverf. Ik hou ervan om de achtergrond dik en met structuur op te zetten. In mijn portretten zijn de ogen expressief. Ik schilder met paletmessen. Dit werkt een stuk grover dan met een penseel wat duidelijk terug te zien is in de schilderijen.
Sinds 15 jaar maak ik beelden uit steen. Achter ons huis staat mijn eigen Atelier. Het is een heerlijke werkplek met uitzicht op de weilanden. Ik gebruik verschillende steensoorten voor mijn beelden, zoals speksteen, serpentijn en albast. Voor deze expositie heb ik voornamelijk speksteen gebruikt. Een volledig overzicht van mijn werk vind je op Instagram en Facebook.
Wil je een keer komen kijken in mijn Atelier Sansart, maak dan een afspraak via de mail: sansart@live.nl"

 

Voor meer info klik op: www.sansart.eu

 

09-11-2019 Expositie  Prentenboek illustraties “Bling bling” van Havo2  Gemini College Lekkerkerk.

In de hal van het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek was tot eind november 2019 een expositie te zien van de originele illustraties van het prentenboek “Bling bling”.

In vijf weken tijd hebben 17 Havo2 leerlingen van het Geminicollege Lekkerkerk gewerkt aan de illustraties en de Engelse teksten. Het verhaal van het prentenboek is gebaseerd op het verhaal van Elmer de gekleurde olifant. Thema van het boek is “anders mogen zijn dan doorsnee”. Vanuit dit thema zijn de leerlingen met Ina Hoeneveld van Atelier LOKAAL gaan brainstormen over het thema. Als snel kwamen de leerlingen uit bij het idee waarin zowel een frietkraam als een bijzonder hondje de hoofdrol kregen. De naam van het hondje is “Bling bling”. Met behulp van gelprint en collagetechniek zijn de prenten opgebouwd.
Het prentenboek is het resultaat van het eerste sterprogramma van Havo 2 waarbij leerlingen vakoverstijgend werken. 

 

07-08-2019 Expositie van Mak Melgers - ‘de robots van Mak’

In het Cultuurhuis was vanaf 7 augustus 2019 de expositie ‘de robots van Mak’ te zien. Bezoekers konden  genieten van de 2D- en 3D-kunstwerken die Mak Melgers heeft gemaakt van afvalmaterialen.

Mak maakt de robots op de dagbesteding van Gemiva AC Poolmanweg. Hier verzamelen ze ook de afvalmaterialen die hij kan gebruiken voor zijn creaties. In de afgelopen tijd heeft Mak zich enorm ontwikkeld in het maken van kunstzinnige robots en dit is zijn tweede expositie. De tentoonstelling was in augustus en september te zien in het Cultuurhuis .

 

01-08-2019 Kunstwerk van Aart van den IJssel geschonken aan het Cultuurhuis door de heer J.S.H. Bröcker.

Het Cultuurhuis is blij met het kunstwerk van Aart van den IJssel. Deze creatie, die een plekje heeft gevonden bij de entree, is geschonken door de heer J.S.H. Bröcker.

“Wij hopen dat nog veel mensen plezier mogen beleven aan het kunstwerk bij de entree van het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek”, aldus de heer Bröcker. Tevens vertelde de heer Bröcker dat hij altijd met veel plezier heeft gewoond in Krimpen aan de Lek en dat hij dit beeldwerk schenkt uit dankbaarheid voor de gastvrijheid van de bewoners.

Het kunstwerk ‘gepantserde ruiter’ is vervaardigd door Aart van den IJssel, geboren op 17 december 1922. Hij was van oorsprong beeldhouwer, later is hij overgegaan om kunstwerken te knippen uit metaal. In zijn werk zie je vaak de Van IJssels paardje en de ‘huisboot’ in surrealistische vorm. Paarden en ruiters dragen een pantser ter bescherming tegen al het kwaad dat zij op hun levensweg kunnen tegenkomen. De kunstwerken mogen niet glimmen en zijn op hun best als ze een verweerd uiterlijk hebben en houden. Hij was o.a. lid van de Haagse Kunstkring, Pulchri Studio en wordt gerekend tot de Nieuwe Haagse School.In 1982 is er een biografie over hem verschenen in de serie ‘Het Haags Palet’.

Aart van den IJssel overleed op 3 december 1983.

In het Cultuurhuis is een uitgebreider levensverhaal over Aart van den IJssel beschikbaar.

 

01-06-2019 Expositie van Tineke Dijkstra en Ina Hoeneveld

De dubbelexpositie van Tineke Dijkstra en Ina Hoeneveld was te zien in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek. Aan de lange wand in de hal van het cultuurhuis exposeert Ina met vier grote werken. Herkenbaar aan het onderwerp “ stoelen”. Dit onderwerp leent zich uitstekend om de karaktertrekken en onderlinge verhoudingen van mensen uit te beelden zonder de mens letterlijk neer te zetten. In het restaurantgedeelte en tegenover de balie van de bibliotheek worden werken van Tineke Dijkstra tentoongesteld. Het landschap staat hier centraal. De werken zijn gemaakt met acrylverf op doek. Naast landschappen schildert Tineke ook portretten van kleurrijke mensen en stillevens. Meer info: info@atelierlokaal.nl

 

09-04-2019 Expositie van Henny Jacobsen Jensen.

Henny Jacobsen Jensen (11-03-1942) exposeerde haar schilderijen gedurende de maanden april/mei 2019 in het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek. Vanaf haar 50ste levensjaar volgde zij vele schilderscursussen bij diverse docenten. Zij ontwikkelde een lyrisch abstracte stijl. Zo zijn haar schilderijen abstracte voorstellingen, die o.a. geïnspireerd worden vanuit gebeurtenissen uit en rondom haar dagelijkse leven, zoals verlies en ontmoeting. In deze serie zijn ook de thema’s: Krachten van de natuur en Krachten van hemel en aarde de inspiratiebron geweest.

 

04-02-2019 Expositie van Jannie van Essen - 'Schilderen met stof'

Het werk van Jannie van Essen was vanaf 4 februari tot en met 31 maart 2019 te zien in Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.
Vogels, luchten en bomen komen vaak in de textiele werken van Van Essen voor. De kleur in haar werk is belangrijk voor haar. Met stoffen in kleuren die voor haar gevoel bij een onderwerp passen, gaat zij aan de slag. Naast stoffen en garens gebruikt zij ook verf . 
Aan het werk zijn met al deze materialen betekent voor Van Essen dat zij eigen werelden schept, waarin zij zich vrij voelt en kan dromen. Zij vliegt mee met de vogels in haar werk en laat zich meedrijven door de wolken. De toeschouwer wil zij meenemen in die werelden. 
Ook maakt Van Essen graag uitstapjes naar andere disciplines. In de tentoonstelling is ook keramiek te zien en enkele bronzen beelden.

Naast het werk op de expositie is haar werk te vinden op:
www.schilderenmetstof.nl

 

 

13-12-2018 Expositie 'Verborgen boodschap'

Meerdere kunstenaars laten onder de titel “verborgen boodschap” hun werk zien. In het Cultuurhuis exposeren Parisa Akbarzadehpoladi met tekeningen, Anita van Ast met affiches, Ina Hoeneveld met beelden en de vrouwengroep van de koffieochtend in Lekkerkerk met een gezamenlijk kunstwerk. In de bibliotheek van Lekkerkerk exposeren Marina Tramper met collage schilderijen en Léon Hoeneveld met letterkunst. 

De bindende factor van de exposanten -de verborgen boodschap- ligt in de manier van maken, in het onderwerp, de presentatie of in het gebruik van symbolen. De expositie nodigt uit tot langer kijken om zo de boodschap te ontrafelen.  

De expositie “verborgen boodschap” is te zien vanaf 6 december 2018 tot en met 25 januari 2019 in het

Cultuurhuis van Krimpen aan de Lek en in de bibliotheek van Lekkerkerk. 

09-10-2018 Expositie van Anja Vogelenzang - ‘Klein Geluk’

Onder de naam ‘Klein Geluk’ exposeerde Anja Vogelenzang de Jong in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek:

 

“Ik ben Anja Vogelenzang de Jong, 44 jaar en ik woon in Lekkerkerk. Ik beschilder stenen en schilderijtjes met de kleine geluksmomenten uit de natuur als inspiratiebron. Een aantal jaren geleden is bij mij een burn-out vastgesteld. Ik ben toen veel gaan wandelen in de natuur. Ook ontdekte ik een creatieve kant in mijzelf. Langzaam ging ik weer genieten van de kleine mooie dingen uit de natuur en het leven. Deze momenten probeer ik nu vast te leggen op schilderijtjes en stenen.

Ik ben ongeveer een jaar geleden begonnen met schilderen. Ik werk met acryl- en olieverf. Soms werk ik ook met pastelkrijt en aquarel. De stenen heb ik zelf gevonden langs de rivier de Drôme in Frankrijk.

Daarnaast decoreer ik ook graag kransen, spiegeltjes en sfeerlichtjes met schelpen en natuurlijke materialen. De schelpen die ik gebruik heb ik zelf gevonden op het strand tijdens mijn vakanties in Bretagne. Maar ook in Nederland neem ik wel eens wat schelpen mee.”

 

Haar werkjes waren in de maanden oktober en november 2018 in de vitrinekasten van het Cultuurhuis te bekijken.

 

03-10-2018 Expositie van Inge van Driel

Inge van Driel exposeerde vanaf 3 oktober tot eind november 2018 haar schilderijen in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek.

Het is kleurrijk werk; bij velen inmiddels wel bekend. De schilderijen zijn uiteraard te koop. Inge is lid van Krimpener Kunstwaard, de vereniging van beeldend kunstenaars uit onze regio.

Meer informatie over haar kunt u vinden op de website www.kunstwaard.nl

 

01-08-2018 Expositie van Nienke Drexhage: sieradenlijn fratsen/drx.

Van 1 augustus tot eind september 2018 waren de vitrinekasten in het Cultuurhuis met een deel van het werk van Nienke Drexhage ingericht.

“Mijn grootste drijfveer bij het maken, is om dingen te gebruiken voor geheel andere doeleinden en om allerlei 'afval' te hergebruiken. Dat geeft dan meteen het probleem aan dat opgelost moet worden, want wat kies je en welke kant ga je uit. Het kan een object worden, een sieraad, een gebruiksvoorwerp. Belangrijk voor mij zijn lichtdoorlatendheid, lijnenspel, kleur, verrassingen. Wel vaak met een kwinkslag.

Men moet de 'kunst' en zeker zichzelf niet al te serieus nemen, is mijn motto”, aldus Nienke.

Het gaat bij deze expositie in het Cultuurhuis alleen om haar sieradenlijn (colliers, broches en armbanden) onder de naam fratsen/drx.

 

01-08-2018 Expositie van Piet van der Velden

Autodidact Piet van der Velden is geboren op 30 november 1947 en het grootste deel van zijn leven woonachtig in Krimpen aan de Lek.

Vanaf 1993 is hij bezig met het maken van graffiti-schilderijen op linnen. Hij gebruikt hierbij spuitbussen en sjablonen.

“Na het tekenen van het figuur is het uitsnijden van de sjablonen een kunst op zich. Soms zijn er voor 1 figuur wel 4 à 5 sjablonen nodig. Je moet dit een beetje zien als zeefdrukken maar dan met een spuitbus. Ondanks de leeftijd heb ik er nog steeds plezier in. Het geluid van het knikkertje bij het schudden van de spuitbus is gewoon geweldig om te horen. Muziek en mieren voeren de boventoon in mijn werken. Muziek omdat ik daar aan verslingerd ben en mieren omdat deze beestjes altijd keihard aan het werk zijn en tegelijkertijd heel vervelend zijn”, aldus Piet van der Velden.

Zijn schilderijen waren van 1 augustus tot 29 september 2018 te bewonderen.

 

19-06-2018 Foto Expositie van Ernst Klip - 'Ernst Dichtbij'

De expositie 'Ernst Dichterbij' was vanaf 19 juni 2018 te zien in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek. Hier toont Ernst een selectie macrofoto’s. De beelden zijn veelal geschoten in de tuin voor zijn fotostudio in Lekkerkerk. “Het is alsof je met een kapmes een oerwoud in gaat. Je baant je een weg in een onbekende, onuitputtelijk grote wereld die je continu verbaast. Het is magisch”, zegt Ernst Klip over zijn passie voor macrofotografie. Wanneer hij met zijn macrolens op ontdekkingstocht gaat, stapt hij een andere wereld binnen. Alleen kleur en vorm doen ertoe. Scherpte dient enkel om onscherpte te tonen. “Vanuit mijn verbazing blijf ik kijken en zoeken. En dan opeens voel ik de magie van de vorm. Alles klopt. Dat moment, daar gaat het mij om.”

De expositie in het Cultuurhuis was tot en met 28 juli 2018 te zien.

 

 

19-06-2018 Expositie van de Historische Vereniging Crempene

Historische Vereniging Crempene heeft de vitrinekasten in het Cultuurhuis ingericht met verschillende historische voorwerpen.

In de ene vitrinekast zijn verschillende bodemvondsten uit Krimpen aan de Lek en omgeving te zien. Deze vondsten zijn gedaan door de Werkgroep archeologie van Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk (WAN). Deze werkgroep is altijd actief als er in bodemgrond gewerkt wordt, b.v. bij de dijkversterkingsprojecten. Bijzondere vondsten zijn er al gedaan, ook scherven deze worden met puzzelwerk weer bij elkaar gebracht. Iedere week komen de leden van de werkgroep bijeen om de vondsten uit te zoeken en te registeren. 

 

De andere vitrinekast is ingericht met bijzondere voorwerpen waarop afbeeldingen van Krimpen aan de Lek te herkennen zijn. Deze voorwerpen zijn verzameld door de Historische Vereniging Crempene. Door de jaren heen zijn er heel wat voorwerpen uitgebracht met afbeeldingen van Krimpen aan de Lek, zoals bordjes, bekers en lepeltjes o.a. met de kerk, scholen en verenigingen. 

De bodemvondsten en bijzondere voorwerpen waren te bezichtigen van 19 juni 2018 tot met 27 juli 2018.

 

04-04-2018 Foto Expositie van Carry Groenendijk - van der Kaaij

Natuurfoto’s met een menselijke dimensie

Van 4 april tot 24 mei 2018 was er een foto-expositie in het Cultuurhuis met werk van Carry (Groenendijk)- van der Kaaij.

Carry fotografeert al bijna haar hele leven, eerst als autodidact, maar heeft daarnaast een aantal jaar geleden de vakopleiding afgerond aan de fotovakschool in Rotterdam. 

Ze fotografeert vooral elementen in de natuur die haar raken daar ze bijna menselijk aandoen. Hierdoor krijgen haar foto’s een subtiele, soms bijna onzichtbare diepgang, die je misschien pas echt kunt zien en voelen als je wat langer naar de foto kijkt.

 

De foto’s zijn te koop via e-mail: info@fotocarry.com of tel: 06-41250199.

Meer informatie www.fotocarry.com

Een aantal van haar werken zijn ook te koop via haar online galerie: https://www.fotocarry.com/te-koop

 

01-02-2018 Expositie van Louky Scheltema

Vrolijke kinderportretjes en fonkelend glaswerk in het Cultuurhuis.

Van 1 februari tot en met 30 maart 2018 exposeerde Louky Scheltema uit Ouderkerk aan den IJssel in het Cultuurhuis.

Louky Scheltema is beeldend kunstenaar, heeft haar opleiding aan de Willem de Kooning academie genoten en is tevens opgeleid tot kunstdocent. Deze expositie toonde zij schilderijen van kinderportretjes en vakantiemomenten. Haar glas objecten zijn enerzijds abstract in prachtige kleuren en anderzijds een serie schattige vogeltjes als raamhanger. Louky geeft schilderles en glasfusing workshops in haar atelier in Ouderkerk aan den IJssel.

Meer informatie www.loukyscheltema.com, Mail: scheltema@kunstwaard.nl, 06-44540232.

 

04-12-2017 Expositie van Gerreke van Veen

Gerreke van Veen: In 1964 als “creatieve” waterman geboren in Dordrecht .

Met een stuk klei in handen begin je als vanzelf te kneden en te vormen.

Kinderen bezitten de gave om vanuit niets, iets te maken en vaak ontstaan hieruit de meest originele creaties.

Door het werken met klei blijf ik een beetje kind en laat ik nog steeds dingen zomaar ontstaan. 

Ik hou van de mens en zijn omgeving en ik denk dat hierin mijn kracht van mijn figuren zit.

 

Kunst in klei

Al op jonge leeftijd is Gerreke creatieve cursussen gaan volgen. 

Na een tekenopleiding is ze verder gaan studeren aan de Nutsacademie te Rotterdam en hier afgestudeerd in onder andere plastisch vormgeven en keramiek. 

Tijdens en na haar opleiding heeft ze gewerkt met ouderen in een verpleeg- en ziekenhuis, op een dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten en als docente tekenen en handvaardigheid op een basisschool. 

In 1996 is ze Kadowinkel en Atelier ECRU begonnen. 

In het achter de winkel gelegen Atelier geeft ze cursussen in een door haar ontwikkelde techniek voor sculpturen en vormen.

In 2009 heeft ze de producten van de kadowinkel verkocht om een volledige doorstart te kunnen maken in keramiek.

Sindsdien draait ze fulltime op eigen werk en de talloze opdrachten en het geven van lessen, workshops en teambuilding.

De beelden worden door velen bewonderd en aangeschaft wat vaak leidt tot nieuwe aankopen.

Haar werk is het gehele jaar op diverse plaatsen in binnen - en buitenland te bewonderen, in eigen atelier, op kunst - en keramiekmarkten, exposities en in Galeries.

KunstAtelier ECRU is een begrip geworden, met herkenbaar keramiek van Gerreke.

 

Gerreke exposeerde haar beelden van december 2017 t/m januari 2018 in het Cultuurhuis.

 

02-12-2017 Onthulling wandkleed Cultuurhuis

Wethouder Pieter Neven heeft vrijdagmiddag 2 december 2017 in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek een wandkleed onthuld.

Aan het wandkleed is gewerkt door vijftien dames van het crea-café. Het doek meet twee bij vijf meter, wat de akoestiek in het Cultuurhuis ten goede komt. Het kleed bestaat uit twaalf vensters, die allen iets laten zien van wat er in het ontmoetingscentrum zoal te beleven valt.

Sinds januari is er zo'n 1200 uur besteed aan de realisatie van het wandkleed. Er is met zeven verschillende technieken gewerkt: breien, haken, naaien, punniken, borduren, mazen en appliceren.

Het Wandkleed is te bewonderen in de hal van het Cultuurhuis.

 

Klik op de foto hieronder om meer te zien op de website van RTV Krimpenerwaard.

 

01-12-2017 Expositie van Ben van der Wal

Ben van der Wal; geboren en getogen in Lekkerkerk:

 

"Toen ik 9 jaar geleden met pensioen ging werd een droom van mij werkelijkheid namelijk leren schilderen. Bij Ina Hoeneveld van Atelier Lokaal  in Lekkerkerk heb ik enorm veel geleerd en tot op heden nog steeds. Wat doet een schilder eigenlijk? Hij knipt een innerlijk licht aan en brengt dit met penseel en verf op het doek over. Licht zelf kun je niet zien, maar wat je ziet zijn de voorwerpen waar het licht op valt. Mijn passie is voornamelijk het fijnschilderen met acryl of olieverf waar ik de voorkeur aan geef. Een combinatie van nat-in nat en glacerend schilderen. Mijn favoriete onderwerpen zijn de contrasten tussen licht en donker, zoals glazen,  stillevens van fruit, landschappen. Mijn droom krijgt nu een verdieping door de belangstelling en vraag om mijn creaties te exposeren."

 

Vanaf 1 december 2017 tot eind januari 2018 waren zijn werken in het Cultuurhuis te bezichtigen.

 

31-10-2017 Expositie van Toon Overvoorde

De beelden van Toon Overvoorde uit Krimpen aan den IJssel stonden de hele maand november 2017 tentoongesteld in de vitrines van het Cultuurhuis.

 

In 1952 is hij met bloemschikken begonnen in een bloemenspeciaalzaak.
Na de nodige opleidingen en het behalen van het brevet bloemsierkunstenaar heeft hij veel deelgenomen aan tentoonstellingen, corso's en bloemschikwedstrijden.
Als leraar bloemschikken en binden heeft hij 20 jaar les gegeven op de tuinbouwschool te Rotterdam.

In de jaren 60 van de vorige eeuw, werkte hij met gasbeton in combinatie met bloemen.
Later ook met ijzer en bloemen.

Toen Toon Overvoorde 70 jaar werd had hij zin om nog iets anders te gaan doen.
De uitdaging was steen en daar werkt hij nu 11 jaar mee.

 

16-10-2017 Expositie “Stapel van 20”

Expositie “Stapel van 20” en Atelier Lokaal spektakel ter gelegenheid van 20-jarig bestaan

Ze is ooit begonnen met buitenschilderlessen in de Loet en heeft enige jaren daarna haar droom waargemaakt met een eigen atelier aan de Jan Tomstraat in Lekkerkerk. Ina Hoeneveld van Atelier Lokaal, viert deze maand haar 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben haar cursisten van de teken- en schildergroepen binnen het thema “stapel van 20” een mooie collectie werken gemaakt. Ina: “Het is fantastisch om iedereen zo gedreven en vooral met plezier aan het werk te zien. En dat ik dit jubileum samen met mijn cursisten mag vieren is een feestje”. Het resultaat, een interessante expositie, is te bewonderen in oktober en november in ons Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

De officiële opening van de expositie vondt plaats op zaterdag 21 oktober 2017.

www.atelierlokaal.nl

 

01-08-2017 Expositie van Janke Deelman

Janke Deelman exposeerde een aantal van haar schilderijen van 1 augustus tot 29 september 2017 in het Cultuurhuis.

Het werk van Janke is als realistisch te beschouwen al zijn sommige van de getoonde taferelen vaak niet aan de echte werkelijkheid ontleend. Janke schildert met dieren, kippen, varkens, honden. Schilderijen met een verhaal erachter, werk waar je als toeschouwer aan voorbij gaat, maar die bij nader inzien tot nadenken stemmen. Het verhaal, de boodschap, is wel altijd met een knipoog. Min of meer gebaseerd op antropomorfisme, het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren.

Janke’s werk is heel kleurrijk, wat volgens degenen die haar goed kennen terug te voeren is naar haar jeugd in Afrika. De laatste tijd is Janke de grenzen van haar schilderwerk aan het verleggen door de randen van het realisme op te zoeken. En dat ook met meerdere technieken als drukwerk, pen, inkt, etc. Om haar stijl nog verder te ontwikkelen en door collega kunstenaars geïnspireerd te worden volgt zij nog regelmatig cursussen bij Atelier Lokaal in Lekkerkerk.

Janke doet 90% vrij werk, eigen ideeën dus. Maar ook opdrachten, zoals honden die er niet meer zijn en middels een schilderij weer tot leven zijn gewekt. Portretten van mensen doet Janke niet, alles met dieren is een uitdaging.

 

 

 

06-06-2017 Expositie van Marri van der Spek - 'Beelden van steen'

Ongeveer 10 jaar geleden is Marri begonnen met beeldhouwlessen bij Ina Hoeneveld.

Sindsdien is dit haar passie geworden. Marri werkt graag met de wat zachtere steensoorten, zoals speksteen, maar maak ook beelden van albast, seleniet, galastone en serpentijn.

Soms laat zij zich inspireren door de steen zelf of werkt volgens een plan

 

De expositie was vanaf 6 juni  2017 te bezichtigen in Het Cultuurhuis.

 

 

06-06-2017 Expositie van Maaike Vermeulen - 'Dicht bij Huis'

Van 6 juni tot 31 juli 2017 exposeerde Maaike Vermeulen in het Cultuurhuis in Krimpen ad Lek.

De expositie had als thema “Dicht bij Huis” en bestond uit een serie olieverfschilderijen van heel gewone, dagelijkse dingen.

Maaike:

“Een verhaal vertellen kan op veel manieren, ik vertel mijn verhalen met olieverf.

De prachtige kleuren van een doorgesneden tomaat, een platgereden blikje, een boterham met mooie ham, overal is schoonheid in te ontdekken.

Om dat vast te leggen en te bewaren schilder ik”

 

U bent ook welkom op de website: www.pasgeverfd.nl

 

01-01-2017 Expositie van Sian Liem

In de hal van het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek was in januari 2017 een expositie met werken van Sian Liem uit Krimpen aan de Lek

Er hing een klein overzicht van wat zij in de loop van de jaren gemaakt heeft. Er hing 1 werk uit de serie ‘Wereldvrouwen” waarin zij de overeenkomsten tussen verschillende culturen centraal wil stellen in plaats van de nadruk te leggen op de verschillen. In het andere thema is bewust gekozen voor grachtenhuizen als een typisch Nederlands symbool. In deze grachtenpanden verwerkt zij patronen of motieven uit verschillende culturen als metafoor voor Nederlanders met een migratie-achtergrond. Met deze werken wil zij benadrukken dat er vele nieuwe Nederlanders zijn die wel degelijk een onderdeel vormen van de Nederlandse samenleving en een wezenlijke bijdrage leveren aan onze maatschappij. Verder hingen er nog werken uit de bomenserie in een mooi lijnen- en vlakkenspel, waarin zij experimenteert met vlakte en diepte.

 

Voor meer informatie zie www.sianliem.nl

 

13-05-2016 Foto Expositie van Renée Harms - 'Vaders'

Renée Harms (42 jaar, fotograaf) opende vrijdagavond 13 mei 2016 in het Cultuurhuis haar eerste expositie met haar fotoproject genaamd ‘Vaders’. Een mooie en ontroerende expositie.

 

Project ‘Vaders’
Het project richt zich op zonen en dochters met vaders boven de 50 jaar. Hiermee bood en biedt Renée hen de mogelijkheid om hun vader vast te leggen, zodat een blijvende herinnering wordt gecreëerd. De vaders zijn thuis gefotografeerd op 2 manieren:  Actief met een favoriete bezigheid of hobby en met een close-up. Vervolgens wordt de zoon of dochter gevraagd om aan de hand van een aantal vragen te reageren op deze 2 foto’s. Met behulp van de soms zeer persoonlijke antwoorden worden door schrijfster Irene van Krieken teksten gemaakt die de foto’s aanvullen.
Dit project is ontstaan na het overlijden van de vader van Renée. Tijdens deze onverwachte confrontatie met verlies, afscheid en rouw realiseerde zij zich dat zij niet beschikte over een foto die haar vader écht weergaf zoals hij was. De snelheid en onvoorspelbaarheid van het leven, waar we in het dagelijks leven maar zelden bij stilstaan,  was de inspiratiebron voor het project ‘Vaders’.

 

Voor Renée is het mooiste aan fotograferen dat je vanachter de lens de omgeving – waar je ook bent – anders in je gaat opnemen. Als een ontdekkingsreis door naar details te kijken of te aanschouwen hoe licht met de schaduwen kan spelen. Daarnaast is fotograferen voor Renée een goede mix van interactie met mensen en creativiteit en geeft het haar een goed gevoel om mensen blij te maken met haar creaties. Dit zijn dan ook een van de aspecten die haar passie voor fotografie versterken. De portfolio van Renée Harms bestaat op dit moment uit stillevens, portretten en bedrijfsreportages. Deze richtingen geven weer waar haar kracht ligt en wat haar energie geeft.

 

www.reneeharmsphotography.com

 

Video RTV Krimpenerwaard op Youtube

 

12-02-2016 Foto Expositie van Jan Edelenbos - 'fotografie met passie'.

Op vrijdag 12 februari 2016 vond de opening plaats van de expositie van Jan Edelenbos, 'fotografie met passie'.

 

Hoewel niet gespecialiseerd in één specifiek onderwerp, kenmerkt zijn werk zich vaak door een eenvoudig, bijna monochroom, kleurgebruik en grafische elementen.

Hij exposeerde eerder solo in Humanitas-Akropolis in Rotterdam, terwijl recentelijk een 2-tal foto's van hem zijn geëxposeerd in het Havenmuseum te IJmuiden en tot eind maart 2 foto's van hem op een groepsexpositie in het gemeentehuis te Schipluiden hangen. Van 12 februari tot 4 mei 2016 waren zijn prachtige, unieke foto’s ook bewonderen in het Cultuurhuis.

Jan Edelenbos is lid van de Fotoclub Maasland, waar hij het afgelopen seizoen fotograaf van het jaar werd en waar hij een inspirerende omgeving vindt voor het beoefenen van zijn hobby. Zie ook de website van fotoclubmaasland.nl

 

20-11-2015 Expositie van Hadewey Buitenwerf - 'Het zere pootje van Eekhoorn'

Op vrijdag 20 november 2015 vond de opening plaats van de expositie van Hadewey Buitenwerf. 

Een bijzondere expositie voor alle generaties.

De illustraties van haar prentenboek 'Het zere pootje van Eekhoorn' werden deze avond gepresenteerd. Hadewey las tijdens deze opening uit het prentenboek voor.  De ingelijste prenten waren gedurende de expositie voor verkoop beschikbaar. 

 

Deze illustraties konden tot en met 26 januari 2016, op werkdagen in het Cultuurhuis worden bezichtigd. 

 

Na het onverwachte succes van haar eerste prentenboek ‘Een nieuw huis voor Slak’ (2013), was het schrijven en illustreren van een nieuw prentenboek voor Hadewey een hele uitdaging. Schrijven en daarbij ook nog illustreren is een boeiend en lang proces. Het begint allemaal met een idee. Kinderen willen zich kunnen identificeren met de hoofdfiguur. Wat Eekhoorn overkomt, kan ook hen immers overkomen! Begrijpelijke taal, korte duidelijke zinnen met een goed lopende cadans is belangrijk. Belangrijk is ook het plot, een leuke wending en natuurlijk een goede afloop van het verhaal!

Het prentenboek is bestemd voor kinderen van 3 - 6 jaar.

 

https://www.kunstwaard.nl/kunstenaar/hadewey-buitenwerf/

http://www.rtvkrimpenerwaard.com/web/agenda/expositie-het-zere-pootje-van-eekhoorn/

 

24-04-2015 Foto Expositie van AFO-Fotogroep - 'Foto's uit de Krimpenerwaard'

AFO - Fotogroep Foto's uit de Krimpenerwaard, de mooiste foto's van alle leden. 

 

Informatie over fotoclub AFO

AFO staat voor Amateur Fotogroep Ouderkerk aan den IJssel.

De club is opgericht in 1978 door een aantal foto-hobbyisten die hun passie wilden delen en uitdragen. Al enkele jaren na de oprichting ontstond de mogelijkheid om een oud PTT schakelstation in Ouderkerk te betrekken om het te laten dienen als clubgebouw. In die tijd bestond de digitale fotografie nog niet en er werd dus daar een doka (donkere kamer) gebouwd om op die manier foto’s te ontwikkelen en af te drukken.

De jaren verstreken en zo komen we aan in het huidige digitale tijdperk.

Tegenwoordig is AFO tot een moderne fotoclub geëvolueerd met een enthousiast ledenbestand. AFO zit nog steeds in het zelfde clubgebouw en het ledenbestand bestaat inmiddels uit 23 mensen uit de gehele Krimpenerwaard en zelfs daarbuiten.

De activiteiten van AFO zijn heel breed:

Workshops, lezingen/presentaties door externen, foto’s beoordelen, gezamenlijke uitjes naar foto-locaties, modellen-fotografie met de aanwezige flits installatie of op locatie, natuurfotografie, beginnelingen op weg helpen, techniek bestuderen, het houden van exposities. En gezelligheid is natuurlijk een belangrijk credo.

AFO zocht nieuwe wegen naar wat meer publiciteit en daaruit ontstond het idee, aansluitend op de vorming van de nieuwe gemeente om een expositie te houden met 'beelden uit de Krimpenerwaard'.

https://www.facebook.com/groups/AFOfotogroep/about

 

 

20-02-2015 Expositie van Kees van Duyn en Ger Noomen

Vrijdag 20 februari 2015 was de officiële opening van de expositie van Kees van Duyn (schilderijen) en Ger Noomen (beelden) in het Cultuurhuis Krimpen a/d Lek.

 

Kees van Duyn en Ger Noomen hebben beiden al meerdere malen geëxposeerd, maar exposeren voor de eerste keer gezamenlijk.

 

Kees van Duyn heeft cursussen gevolgd bij Atelier Lokaal o.l.v. Ina Hoeneveld in Lekkerkerk. Kees  werkt graag buiten op locatie, plein air, met pentekeningen of aquarel. De schilderijen van Kees  bestaan dan ook veelal uit: landschappen, schepen, havens en stads-of dorpsgezichten. De omgeving Krimpenerwaard is ook te bewonderen in zijn schilderijen in het Cultuurhuis in Krimpen a/d Lek. Naast het plezier dat Kees haalt uit het maken van zijn schilderen buiten, haalt hij ook plezier uit de bijzondere ontmoetingen en gesprekken die door het buiten werken spontaan ontstaan. Bij slecht weer werkt Kees binnen aan stillevens van aquarel.

 

Ger Noomen is begonnen met het volgen van schildercursussen bij ‘het nut’ in Krimpen a/d IJssel en de Volksuniversiteit van Rotterdam, beiden onder leiding van verschillende docenten. Naast het schilderen is Ger 16 jaar geleden begonnen met beeldhouwen onder leiding van Dhr. Louis Jetzes in Ouderkerk a/d IJssel. Inmiddels heeft Ger met nog 3 collega’s het atelier van Dhr. Jetzes (helaas wegens overlijden) voortgezet. Ger werkt onder andere met speksteen, marmer, serpentijn en albast. In het Cultuurhuis exposeert Ger zijn beelden, welke vanzelf vorm krijgen naarmate het creatieve proces van beeldhouwen begonnen is. 

 

 De expositie van beiden heren was van 20 februari t/m 20 april 2015 te bezichtigen in het Cultuurhuis Krimpen a/d Lek.

 

12-12-2014 Expositie van Marri en Marri

Marri van der Spek (beelden) en Marri van Jaarsveld (schilderijen)

Beide Marri's hebben hebben al diverse keren samen hun werk geëxposeerd; o.a. in Ammerstol, Lekkerkerk, Streefkerk en Schoonhoven.

 

Marri van der Spek heeft enkele jaren schildercursussen gevolgd in Rotterdam  op de Vrije Academie. In 2006 is ze begonnen met het volgen van beeldhouwlessen bij Ina  Hoeneveld (Ateler Lokaal) in Lekkerkerk. Sindsdien is het haar passie geworden. Ze werkt graag met de wat zachtere steensoort speksteen, maar maakt ook beelden van albast en serpertijn. Soms laat ze zich bij het maken van een beeld inspireren door de steen zelf of ze heeft een duidelijk plan en zoekt daarbij een steen. De beelden zijn vaak abstract of geabstraheerd.

 

Na haar pensionering is Marri van Jaarsveld bij Ina Hoeneveld  op schilderles gegaan en daar zit ze  af en toe nog. Aquarelleren is haar favoriete techniek, hoewel ze de laatste tijd ook meer met acryl werkt. Met haar man is ze vaak in de polder te zien, landschappen en bloemen zijn haar geliefde onderwerpen. De laatste vakantie in Marokko heeft haar veel inspiratie bezorgd. Schilderijen over dit land waren in het Cultuurhuis te zien


De expositie was te bezichtigen van 12 december 2014 tot 17 februari 2015 in het Cultuurhuis Krimpen a/d Lek. 

 

Copyright ©2023 | Privacyverklaring | Cultuurhuis Krimpen Aan de Lek. Alle rechten voorbehouden. Maatwerk website door Antum.